Брюксел срещу сливането на Boeing и Embraer

0

0

Европейската комисия започна разследване на планираното сливане на две водещи самолетостроителни компании – американската Boeing и бразилската Embraer, съобщи ДПА.

Комисията се опасява, че операцията може да застраши конкуренцията при цените и продуктовото развитие.

Предвижда се Boeing да поеме глобалния бизнес на Embraer в гражданското самолетостроене. Според ЕК се очаква това да намали значително броя на конкурентите на световния пазар, на който вече има силна концентрация. Това може да доведе до затруднения при влизането на нови играчи, например от Китай, Япония или Русия.

В момента Boeing и Embraer са конкуренти, които произвеждат самолети в някои съвпадащи сегменти от пазара на гражданското самолетостроене.

Припомняме, че сделката за сливането на двете компании беше договорена в края на 2018 г. Тя обаче беше разкритикувана в Бразилия, тъй като Embraer произвежда и военни самолети, участвайки в разработването на технологии за сигурност, припомня news.bg.

ДПА напомня, че в случай че ЕК има подозрения, че операцията може да застраши конкуренцията в Европейската икономическа зона, тя има право да започне разследване на компании с оборот, който превишава определен праг.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0