Бум при продажбата на климатици и вентилатори

0

0

Два рекорда поставихме вчера – денят е с най-високи температури и най-силно потребление на електрическа енергия. Най-високата температура беше измерена в Сандански 41 градуса. В София термометрите отчетоха 36 градуса. От Електроенергийния системен оператор съобщиха за бтв, че регистрират рекорд – потребили сме 5075 мегаватчаса. На този ден преди пет години е последният най-голям енергиен товар – 5044 мегаватчаса.

В най-топлите дни във веригите за бяла техника се продават до 7 пъти повече климатици и 10 пъти повече вентилатори.

Ако сте взели вече решение, че ще си купите климатик, трябва да имате предвид големината на помещението, типа климатична система, дали е енергоспестяваща и нивото на шума и разбира се – сумата.

„Най-важна за мен е цената, доста горещо в е момента и набързо трябва да купя климатик. Бюджет не съм определял, но грубо е 1000 лв.“, обясни Константин Василев.

В един от магазините за бяла техника продажбите на климатици в последните седмици скачат до 7 пъти, а на вентилатори – до 10. Предпочитан е лизингът и дългата гаранция.

„Клиентите се интересуват първо от цента, второ е класът на самия климатик – дали е енергоспестяващ, дали ще е само за охлаждане“, каза Методи Савов от отдел „Дребна и бяла техника“.

Най-евтиният продукт далеч не е избор, казват от бранша. Най-скъпият климатик е около 3000 лв. а най-предпочитаният около 1000.

„Една вентилаторна печка, която наричат духалка, консумира 2 киловата, един модерен инвенторен климатик – 0,7 киловата, близо 3 пъти по-малко ток, а освен това и охлажда лятото“, обясни Йордан Вакъвчиев, управител на магазин за техника.

Съвременните модели климатици са с допълнителни йонизатори и пречистват въздуха, а други се управляват чрез мобилни приложения.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0