Бюрото на Гешев защитава 19 души срещу близо 10 млн. лева

0

0
Бюрото по защита на главния прокурор Иван Гешев е осигурило охраната на 16 застрашени свидетели и трима магистрати през първата половина на тази година. Един от охраняваните магистрати трябва да е самият главен прокурор. Срещу това данъкоплатците осигуряват издръжка на Бюрото от близо 10 милиона лева годишно.

В сряда прокуратурата публикува резюме на доклада за работата на Бюрото, който е изготвен по искане на парламента. Информацията в него е доста лаконична, но показателна.

През 2020 г. Бюрото е обезпечена сигурността общо на 20 лица. Осем от тези лица са охранявани в чужбина. Бройката на охраняваните в чужбина граждани остава същата и през тази година.

„Служители на Бюрото оказват психологическа помощ на застрашени/защитени лица, извършват дейност по международно сътрудничество, информационно-аналитична дейност и редица други“, твърди прокуратурата. Бюрото осигурява и преместването на защитени лица в други държава и осигурява всички съпътстващи ги дейности.

През юли вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че Бюрото по защита разполага с бюджет между 9-10 млн. лева годишно, но работи основно по охраната на главния прокурор. Служители на Агенцията за държавна финансова инспекция започнаха проверка на финансовата отчетност на институцията, чиито резултати не са оповестени.

В началото на седмицата Народното събрание задължи Иван Гешев да представи доклад за работата на Бюрото. Предложението беше направено от „Демократична България“ и бе прието с мнозинство от 143 гласа „за“ и трима „въздържали се“.

По време на краткия дебат в пленарна зала лидерът на парламентарната група на ДБ Христо Иванов обясни, че Бюрото по защита се е превърнало в личната гвардия на главния прокурор и е част от цялата инфраструктура на злоупотреба с власт, изградена около главния прокурор

„Това е институционална перверзия, която трябва да прекратим“, заключи Иванов.

Атанас Славов (ДБ) допълни, че спада броят на защитените свидетели, но са проведени конкурси за назначаване на 60 нови служители в Бюрото по защита.

В момента Конституционният съд разглежда дело за законността на Бюрото по защита, което бе образувано по искане на президента. Държавният глава атакува необичайните функции на Бюрото, което има права да арестува граждани.

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0