Доставката на новите F-16 може да се забави заради проблемни проекти в България

0

0
Не е изключено доставката на новите изтребители F-16, които България закупи за над 2 млрд. лева от САЩ и „Локхийд Мартин“, да се забави заради проблеми с подготовката на авиобазата „Граф Игнатиево“, която трябва да бъде модернизирана, за да приеме новата техника. Това стана ясно от обясненията на служебния военен министър Георги Панайотов.

По думите му към момента не може да се каже със сигурност дали ще се наложи забавяне, но подготовката на авиобазата върви със закъснение от 6-8 месеца.

„Дали ще се стигне до забавяне на доставката на самолети, в момента го уточняваме. Трябва да разговаряме и с американската страна, за да сме сигурни. Не мога да дам категоричен отговор към момента“, каза министър Панайотов.

Според плана се очаква първите шест машини да пристигнат в България през 2023, а последните две през 2024 година. Април 2023 година трябва да е готова авиобазата.

Малко по-късно бившият военен министър Красимир Каракачанов отхвърли изнесената от Панайотов информация, като го обвини в предизборна кампания и разпространението на лъжи.

„Любими“ фирми и липса на контрол 

За подготовката на българските военни летища правителството на Бойко Борисов предвиди 300 млн. лева, които основно ще бъдат инвестирани в „Граф Игнатиево“.

Панайотов обясни обаче, че сега се оказало, че няма предвидени средства за строежа на пистата. За целта ще са нужни над 50 млн. лева, които не са заложени в бюджета. Предишното ръководство на МО е смятало, че пистата ще бъде построена от НАТО, но от Алианса са обяснили, че това няма как да стане.

Към момента са сключени 44 договора за дейности по базата, като фирмите са избрани без ясна процедура и аргументи. Нямат опит и се разчита на подизпълнители. Не е ясно и на каква база са остойностени проектите.

Според Панайотов прави впечатлението за някои „любими фирми“ и за една „най-любима фирма“, която има 15 договора.

Почти по всички договори средствата са платени авансово. Оказало се обаче, че се работи само по три договори – за обезлесяване, отстраняване на ненужни сгради и ремонт на арочни укрития.

Освен това няма назначен човек да координира проектите.

Има и установени неясни разлики в заплащането за извършването на едни и същи дейности. Обезлесяването на един декар в Чешнегирово се плащало 220 лева, а в „Граф Игнатиево“ над 2000 лева.

Военното министерство от години прави сделки без обществени поръчки и на тъмно, възползвайки се от вратички в закона.

И сега данъкоплатците нямат достъп до договорите за „Граф Игнатиево“, а Панайотов обясни, че няма да говори с имена.

Панайотов обясни обаче, че около „най-любимата фирма“ правило впечатление, че шефът й има роднинска връзка по права линия с бивша депутатка.

Даването на поръчките за „Граф Игнатиево“ не са изолиран случай, а напротив.

Почти всички обществени поръчки на дирекция „Инфраструктура на отбраната“ се възлагат директно и заплащат авансово.

Панайотов каза, че ще предаде резултатите от проверките на прокуратурата,

Практиката обаче досега показва, че обикновено подобни поръчки се оказват законни.

В отговор на въпрос Панайотов каза, че са необходими промени в Закона за обществените поръчки.

„Финансовите и материалните ресурси на Министерството на отбраната не са управлявани целесъобразно и в интерес на отбраната, сигурността и държавата. Парите на данъкоплатците са харчени без ясен разчет, без дългосрочна визия и планиране, непрозрачно, и при липса на ефективен мениджмънт и административен и финансов контрол“, коментира Панайотов.

Бонуси за Осми март и работа на загуба

Той обясни, че са установени порочни практики и при управлението на ведомствения холдинг „ТЕРЕМ“ и ръководството му ще бъде отстранено. Холдингът се е управлявал без визия и от години е на загуба, като има опасност служителите му да останат без заплащане.

Заводите имат само ограничени способности да ремонтират старата съветска техника, но шефовете се награждавали с бонуси, включително по повод 8 март.

Освободен ще бъде и шефът на изпълнителната агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“, но засега не може да бъде открит.

Каракачанов: Лъжи и предизборна агитация 

 

Малко по-късно бившият военен министър Красимир Каракачанов каза, че „нито едно от изнесените твърдения не отговаря на истината“. 

 

„Днешната изява на Панайотов е предизборна агитация, като част от стратегията за директна намеса в изборите“, посочи той.

 

Каракачанов твърди, че в МО има „правила за десетстепенен контрол на процедурите“, включително механизъм за контрол от страна на ДАНС.

 

„Относно твърденията, че доставката на новите изтребители F-16 ще се забави заради проблеми с подготовката на авиобазата в Граф Игнатиево съм категоричен, че те са неверни и неточни. Предишното правителство със свое решение отпусна 300 милиона лева за адаптиране на базата към по-високите стандарти. Тези пари са разпределени съответно по 100 милиона лева за 2020, 2021 и 2022 г. Това са бюджетни пари и тяхното изразходване е строго определено само за базата в „Граф Игнатиево“, посочи Каракачанов.

 

Той обясни, че Министерството на отбраната е длъжно да ги усвои в рамките на календарната година, защото в противен случай няма да се реализират залегналите дейности и ще се върнат в бюджета. 

 

„По тази причина сме плащали авансово на фирмите-изпълнители. Всички дружества, на които са отправени покани, са обследвани по следните критерии: предмет на дейност, финансово състояние /ГФО/, опит от предходни поръчки в МО. И най-важното – референции и разрешения от ДАНС за достъп до класифицирана информация. По тази причина кръгът на дружества, които отговарят на изискванията за достъп до класифицирана информация, е силно ограничен“.

 

„Относно отправените обвинения от Панайотов, че няма предвидени средства за писта за новите изтребители в базата в „Граф Игнатиево“ – съветвам служебния министър да се запознае с проекта за реконструкция и модернизация на пистата, който е съвместен между НАТО и нашата страна. Респективно финансирането е споделено“, посочи Каракачанов. 

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0