“Има такъв народ” и БСП откриха “общи неща“, но без да поемат ангажименти (видео)

0

0
Партия “Има такъв народ“ и БСП откриха общи неща на първата си среща в парламента в събота относно приоритетите и евентуална подкрепа за правителство, излъчено от партията-победител на изборите. След срещата двете страни бяха резервирани и пестеливи в коментарите си, като предпочетоха да направят поотделно изявления пред медиите.

На срещата са уточнени теми и политики, по които двете политически сили имат припокриване, но остават и някои различия. Засега БСП не поставя разделителна линия, за да подкрепи евентуално  правителство на ИТН и Нинова посочи, че е работа на мандатоносителя от кого ще търси подкрепа. Важното, според нея, обаче е в края на консултациите с всички политически формации, каква обща рамка за бъдещ кабинет ще се очертае.

Открихме общи неща, разговорите продължават

По думите на Нинова повече са общите неща, а по-малко различията между БСП и ИТН.“Утре ще обсъдим на Национален съвет на БСП случилото се днес и получавайки мандат от Националния съвет ще продължим разговорите. Разбрахме се, че разговорите продължават, това беше само първа среща“, коментира Нинова.

Председателят на ПГ на “Има такъв народ“ Тошко Йорданов заяви, че на тази първа среща приоритетно са търсени сходствата. 

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnovinite.bnt%2Fvideos%2F547410243277425%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

“Имаме обща посока за някои неща, но различни акценти. Това са неща, които се решават в самия парламент. Трябва да се търси консенсус. Хубавото от тези два дни е единомислието, че трябва да има обща посока на действие. Те са по-социална партия, а ние сме по практични. Те са за увеличаване на данъците, ние сме против. Опитахме се да намерим общи неща, защото другият вариант е да се ходи на избори“, каза Йорданов и допълни, че отиването на избори не е проблем, ако не се постигне консенсус, но засега усилията са насочени в търсенето на обединителни линии.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnovinite.bnt%2Fvideos%2F523384705642342%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

От своя страна Нинова каза, че БСП остава на позицията си против приватизация на Българска банка за развитие, против концесиите, имаме някои различия по преизчисляването на пенсиите и по-точно кога да стане, каза Нинова.

По думите й ИТН иска преизчисляването на пенсиите да е от догодина, въпреки, че след срещата по-рано с „Изправи се. БГ. Ние идваме“, Мая Манолова каза, че партият на Слави Трифонов подкрепя това да стане още от 1 октомври. Разминаването за пенсиите Нинова коментира така: “Казвам ви какво е обсъждано на нашата среща“. Друго различие между двете партии е, че ИТН имат в програмата си идея за демонополизация на НЗОК, но това не среща подкрепа от БСП.

“При съдебната реформа имаме много сходства – закриването на специализирания съд и прокуратура, КПКОНПИ, контрол върху главния прокурор. Също заедно установихме, че сме на едно мнение, че сериозната съдебна реформа, изисква промяна в Конституцията, което изисква време“, каза Нинова. 

Утре след Националния съвет БСП трябва да предложи по конкретните политики работна група, а от „Има такъв народ“ са готови да представят експерти и да започнат работа по всяка политика конкретно.

Без разделителни линии, важна е общата рамка 

На въпрос дали БСП има разделителни линии, каквито други партии вече поставиха за подкрепа на бъдещ кабинет – например неучастие на ДПС, Нинова каза, че е работа на мандатоносителя от кого ще търси подкрепа. 

„Мандатоносителят решава кого ще кани. Те разбирам, че са поканили всички, освен ГЕРБ, т.е. утре предстоят разговори с ДПС. Оставете им спокойствието (на ИТН) те да преценят какво искат и с кого искат да правят. Нашата позиция е ясна. Затова дойдохме и им казахме: „Кажете за какво ни каните“. От там нататък те с кого ще преговорят още и какво ще преговарят си е техен въпрос. Големият въпрос за държавата е, че накрая на тези разговори трябва да се види общата рамка. Всяка партия заедно с „Има такъв народ“ си излага приоритетите, но накрая те трябва да се насложат в една обща рамка“, коментира Нинова. 

На срещата не е говорено за имена и постове в бъдещ кабинет.

Сутринта пред БНТ Нинова каза, че политиките са по-важни, но значение имат и личностите, които ще изпълняват тези политики.

„Важно е да се изпълнят чрез властта нашите съществени политики, за които настояваме от години. Ние представляваме група хора, които са с ниски доходи, работещи, борим се срещу бедност и неравенства, искаме да се изпълни конституционното условие всеки да има достъп до безплатно медицинско обслужване. Ние имаме идеологически образ и профил. Години наред отстояваме тези политики. За нас най-важно е тези политики да намерят място в програмата на едно бъдещо правителство“, посочи Нинова.

Според нея има няколко най-важни приоритети – приемане на Плана за възстановяване и устойчивост, актуализация на Бюджет 2021 и подготовка на Бюджет 2022, подготовка за евентуална нова вълна на COVID-19. Като дългосрочни приоритети Нинова посочи реформата в здравеопазването, икономиката и съдебната система. Като първи въпрос на масата на преговорите обаче би поставила преизчисляването на пенсиите.

Тя определи като неприемлив първоначалния подход на „Има такъв народ“ да не водят разговори. “Ако искаме истинска промяна и всеки държи на това, което е обещал преди изборите, без БСП не може“, каза тя.

Тя оцени като лицемерна възможността „партиите на промяната“ да съставят кабинет с подкрепата на ДПС, с оглед на акцията на „Демократична България“ на плажа на Росенец и създаването на специална комисия по темата в парламента.

Ако БСП получи трети мандат, биха поканили министри от служебния кабинет, за да има приемственост, каза още Нинова.  

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0