Кацаров и „Пирогов“ „съжаляват за разменените реплики“, Балтов е аут

0

0
Медици от „Пирогов“ и ръководството на Българския лекарски съюз проведоха „помирителна“ среща със служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров и екипа му в сряда с цел успокояване на тона между тях. В сряда уволненият след разкритията за източване на НЗОК директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов официално бе освободен и в Търговския регистър бе вписан новият директор проф. Иван Поромански, който досега оглавяваше Клиниката по гнойно-септична хирургия на болницата. Разкритията на НЗОК, че „Пирогов“ е точила публичен ресурс с фиктивни хоспитализации, заради което Балтов беше уволнен, предизвикаха протести на работещи в болницата. Те отхвърлят обвиненията, че са източвали НЗОК и трябва да връщат 1 млн. лева. Конфликтът между тях и Кацаров се изостри допълнително след като здравният министър се обяви за една от жертвите на фиктивните хоспитализации в лечебното заведение.

„Време беше да направим такава среща, за да намалим напрежението. На всички ви е ясно, че почти 100 % от нещата, които се изговориха в публичното пространство, практически не отговарят на истината. Те по-скоро опетняват името и на едната, и на другата страна. Ситуацията е много деликатна“, каза след срещата при Кацаров председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

Той изчете декларация от 4 точки, около които са се обединили МЗ, БЛС и представителите на „Пирогов“.

„Първо, и двете страни изказват съжаление за разменените нелицеприятни реплики, които доведоха до това напрежение. Второ, установените административни нарушения от НЗОК ще бъдат разгледани от компетентните органи (бел. ред. ще се следва процедурата по обжалване, арбитраж и евентуално съд).“, каза Маджаров. Той съобщи, че медиците имат уверението на новото ръководство, че констатациите от проверката на НЗОК са обжалвани.

МЗ и БЛС декларират, че имат доверие на всички лекари от „Пирогов“ и се обединяваме и около необходимостта от здравна реформа, „която да намали възможността за такива недоразумения“.

Представители на „Пирогов“ изразиха задоволство от срещата.

„Удовлетворени сме от това, че отпаднаха съмненията, които бяха лансирани за някакви нарочни злоупотреби“, каза пред журналисти д-р Камен Данов от „Пирогов“.

„Съгласихме се, че не бива да има такъв тон, да се слиза до такова ниво и да има такива обвинения, които излизат извън добрия тон“, допълни той. Декларацията с постигнатите договорки ще бъде занесена на останалите им колеги в болницата, които се канят утре да протестират пред президентството с искане за отстраняването на Кацаров от президента.

Д-р Данов каза, че е предложил на служебния здравен министър, въпреки че му остава малко време, да предложи цялостна промяна в системата на клиничните пътеки.

След срещата Кацаров не слезе пред журналистите, но заместникът му Александър Златанов коментира, че е било важно да се проведе такава среща, за да се успокоят медиците, тъй като в МЗ са усетили обида у тях. „Не трябва да има съмнение, че лекарите трябва да вършат своята лекарска работа и пациентите да имат доверие в тях“, каза Златанов. По думите му на срещата са се поставили някои разумни предложения, които ще бъдат обсъдени и някои от тях могат да са част от бъдеща реформа.

„Действително при тази пандемия при наличието на 1 или 2 пътеки се оказват луфтове в законодателството и е възможно да се помисли след като се дадат достатъчно доказателства, да се отворят и още такива – включително за лечение на последствията от Covid“, каза Златанов. Така той потвърди, че ще се работи по искането на медиците за създаването на пътеки за долекуване на усложнения от коронавируса.

Има съгласие и по друг въпрос. „За това, че лекарите трябва да се чувстват действително спокойни когато лекуват, а да не изпитват административни пречки и тежести. Лекарят не е там да е администратор, а цялото време трябва да е насочено към пациента. А други структури да се занимават с административна дейност. Реформата трябва да освободи цялото професионално време на лекаря да лекува“, коментира Златанов.

Относно смяната на Балтов той заяви, че всеки министър има правото по свое решение да подбира екипа, с който ще работи. Темата обаче не е била обсъждана на срещата.

Същевременно Балтов вече официално не е директор на болницата. Той я ръководеше от 2017 година, когато бе назначен от тогавашния служебен здравен министър Илко Семерджиев, но в последствие се открои като един от близките до бившия премиер Бойко Борисов болнични директори. Балтов вече обяви, че ще съди МЗ, за да изчисти своето име и това на „Пирогов“.

Предстои да стане ясно дали медиците от „Пирогов“ ще продължат с протестите срещу Кацаров и пред президентството.

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0