Отчитат раздвижване при търсенето на планински ваканции

0

0

Раздвижване при търсенето на планински ваканции отчитат от трите най-големи курорта у нас Боровец, Банско и Пампорово, предаде БНР.

Надеждите и очакванията са повече български туристи да ги посетят в сравнение с миналото лято. Раздвижване има и при организираните групи от чужбина въпреки, че броят им е далеч по-малък от този преди пандемията от коронавирус. Преобладава индивидуалното организиране на почивките и в последния момент. Това не дава възможност за прогнозиране.

„При всички положения по външнотърговска дейност така, както сме свикнали в годините с големите чартърни програми и други видове програми с чуждестранни граждани, не можем да се похвалим, че нивата са дори доближени от минали години. Хубавата тенденция е, че все пак са тръгнали някакви програми. При всички положения тази тенденция ще продължи поне още две три години. Хубавото е, че все пак успяваме да компенсираме с вътрешен пазар, с български граждани“, каза за БНР Мариян Беляков от „Пампорово“ АД.

По думите му чуждестранните туристи в Пампорово ще бъдат основно от балканския регион.

„Индивидуални туристи винаги могат да дойдат от Япония, Австралия, но това не е част от някакъв организиран туризъм. Това са индивидуално самоорганизиращи се хора, които по някакви причини са избрали да дойдат при нас, които ние не винаги знаем. Основното движещо в момента са индивидуалните туристи, които използват всякакви форми на резервиране и пакетиране на собствената си почивка. Все по-малко за съжаление разчитат на туроператорите“.

Специализираните туристически продукти привличат туристи от други страни:

„Велопаркът при нас привлича доста хора, включително от Франция, Австрия, защото велопаркът в Пампорово е много голям и интересен и няма много подобни паркове в региона и на Балканския полуостров като цяло, но той е обект на по-специфичен тип клиентела. Туристи, които са пряко свързани с велосипедния спорт“, подчерта Беляков.

Мариян Беляков коментира, че конгресният туризъм се е раздвижил:

Медикъл програмите са най-новото при нас, опитваме се да развием различни постковидни програми, на които единствената им цел е да влияят благоприятно върху човешкия организъм след прекаран Covid, а не само цялостно възстановяване на организма. Ние сме в началото на тези програми. Стартирахме ги в момента“.

Засилване на посещенията отчитат в Боровец, макар че няма прилика със силната 2019 година.

Може би ще ни е необходим малко по-дълъг период, защото все още дългосрочно планиране на почивките като че ли не е възможно. Всичко се случва в последния момент и обикновено разчитаме на уикенд туризма, коментира Благовеста Томова от Съюза на хотелиерите в Боровец.

По думите ѝ в курорта Боровец са включени доста атракциони за гостите:

От курорта разчитат допълнителните дейности да привлекат повече туристи и семейства с деца.

„Изготвили сме много атрактивни пакети. Включили сме доста допълнителни атракциони за нашите гости. Всеки ден имаме уроци по плуване за малки деца, имаме готварски мастер класове, имаме сладкарски класове, коктейл класове, лечебна изправителна гимнастика, йога, детска анимация, детски клуб за децата между 3 и 7 години, кино вечер за деца. Наситили сме пакетите с активности навън, скачане на батут, въженият град, стрелба с лък, различни игри в хотела. Подготвили сме специални пакети за лятото, които включват приключенски уикенд, кулинарни уикенди, имаме футболни лагери за деца, пакети, които ползват специално намаление“, допълни Томова.

Има надежди за туризъм в планината каза и Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско, коментира, че има запитвания за почивки и от български, и от чуждестранни туристи.

Очаква се това лято да има повече туристи в Банско.

„Със сигурност ще бъдат повече, защото миналото лято бяха под точката на замръзване. Ние нямахме никаква възможност да развиваме какъвто и да е бил туризъм. Основното беше на българския турист. Пак с радост имаме някакви заченки на заявки на туристи от Израел, от балканските страни, румънски туристи. Предвид добрата ситуация вече поглеждат доста сериозно към нас. Специално аз имам обаждания от Белгия, Холандия, от Франция“, допълни Бистрин.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0