След инцидента в Белица експерти предлагат помощ за прогонване на проблемната мечка вместо отстрела й

0

0
Вместо да бъде застреляна кафявата мечка, нападнала и ранила жена край село Белица, която брала гъби и доближила леговището на дивото животно, да се вземат мерки за прогонването му далеч от населеното място, да има екипи за спешна помощ при появата на проблемен екземпляр и местните да бъдат обучени как да не се стига до подобни инциденти. Това предлагат от Сдружението за дивата природа „Балкани“, което предложи помощта си на Изпълнителна агенция по горите за решаване на конкретния казус, за да не се стига до отстрел на грешно животно или до саморазправа на хората в Белица.

От организацията за защита на правата на животните РЕТА също разкритикуваха решението да бъде отстрелян екземплярът от защитения вид, който според техните експерти по диви животни е проявил естествена защитна реакция.

„Неприемливо e да се убива диво животно, само за да могат хората да търсят спокойно гъби и след това да ги продават. Гората е естественото местообитание на редица диви животни, които имат толкова право да живеят свободно и невредимо, колкото и ние. Трябва да се отнасяме с уважение към другите видове, вместо да ги прогонваме с цел лична печалба“, казва Надя Михлер, експерт по дивата природа в PETA Германия.

От сдружението „Балкани“ припомнят, че България до 2019 г. има план за действие и опазване на кафявата мечка с адекватни и меродавни мерки за опазване на популацията и действия при поява на проблемни мечки.

В средата на миналия месец служебният екоминистър Асен Личев припомни за този документ в контекста на откритите три мечета, чиито майки не бяха открити и се предполага, че са станали жертви на бракониери. Тогава бе решено да се сформират отряди за за бързо реагирани при мечки в беда. https://www.mediapool.bg/planirat-se-otryadi-za-barzo-reagirane-pri-mechki-v-beda-news323214.html Планът обаче предвижда и подобни местни отряди за справяне с проблемни мечки, които приближават населени места, не се страхуват от хората, нападат домашни животни и дори хора.

С изключение на групата за спешни случаи в района на РИОСВ Смолян, спешни екипи и национална комисия към момента не функционират, посочват от „Балкани“. „Към днешна дата обучените експерти за работа с диви мечки в България се броят на пръстите на едната ръка. Оборудването, което се ползва (превозни средства за придвижване в труднодостъпни терени, радио и GPS нашийници, фото капани, пушки за поставяне на упойки, живоловни капани и др.) са остарели и амортизирани или въобще не функционират. Липсват осигурени средства за консумативи, гориво и заплащане. На фона на всичко това експертите се отзовават доброволно в повечето случаи, в които има ситуация с проблемна мечка“, отбелязват от сдружението.

То обръща внимание, че защитената със закон кафявата мечка у нас е заплашена от загуба на местообитания, от безпокойство от страна на хората, както и от бракониери. Официални данни за животните, жертва на бракониерство, няма, макар по различни информации годишно 50 мечки да се застрелват, няма наказани за това.

За инцидента в Белица от сдружение „Балкани“ посочват, че няма пълна яснота какво се е случило наистина, със сигурност животното е било обезпокоено от постоянното присъствие в района, невъзможността да се храни и крие през деня на спокойствие. Това е довело до сблъсък с човек, при което са нанесени рани и за радост няма опасност за живота на пострадалата жена.

Липсата на спешен екип за мечките в района, който да реагира своевременно като събере данни от мястото на инцидента, говори с местното население и направи експертна
препоръка за следващи действия, е довела до повишаване на напрежението в и без това емоционално натоварената ситуация.

„В конкретния случай поведението на животното е обяснимо и никой от специалистите, занимаващи се с вида, не желае неговата смърт. За съжаление богатият ни опит от последните над 15 години показва, че при липса на реакция от отговорните институции следва саморазправа. Подобни инциденти водят до масово избиване на индивиди в момента, в който специалисти и представители на държавата напуснат района. Тоест в следващите месеци всички мечки в тази част на България са потенциална жертва на бракониерство“, посочва организацията.

Тя признава, че световна практика е при такъв инцидент мечката да бъде унищожена, за да се намали рискът от повторни и по-тежки инциденти и да се осигури безопасността на
населението.

„Най-трудното в този случай е да се установи проблемната мечка. За целта се препоръчва събиране на данни – генетични проби от косми, следи от животното и т.н.; внимателно наблюдение на района, поставяне на фото капани и др. Една прибързана реакция в случая може да доведе до убийството на мечка, която няма нищо общо с инцидента“, предупреждават експертите.

Отбелязва се, че в зависимост от степента на риска от проблемната мечка могат да се поставят електрически огради, екземплярът да се прогони с гумени куршуми и други шумови източници, да се премести или да се отстреля.

До крайния вариант обаче трябва да се стигне след взимане на ДНК проба от мястото на нападението и/или маркирана с радио-нашийник, татуировки и ушни маркери (един или няколко от посочените) и установени рецидивни нападения от същия индивид.

От Сдружението за дивата природа препоръчват да се възстанови дейността на екипите за спешни случаи и националната комисия, които да работят с местното население и обществеността за повишаване на информираността по темата. Планиране на средства за осигуряване на електропастири, овчарски кучета и спрейове за населението, което живее в непосредствена близост до местообитания на мечки, е сред другите съвети.

Информационни табели с насоки за поведение в местообитания на мечки също са част от решаването на проблема с инцидентите. Настоява се още за прозрачност при издаването на разрешителни за отстрел на проблемни животни и как се изпълняват те. Не на последно място трябва борба с бракониерството, заявяват от „Балкани“.

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0