След трагична катастрофа държавата откри неизправности по пътя Русе-Търново

След трагична катастрофа държавата откри неизправности по пътя Русе-Търново

 

Трагична катастрофа с четирима загинали накара институциите да прогледнат за състоянието на пътя Русе-Търново. По тази отсечка от години стават множество и тежки инциденти, но особени мерки не се вземат като се изключат обещанията за построяване на магистрала в далечно, неясно бъдеще.

Катастрофата между румънски автобус и лека кола е станала през нощта срещу събота. До момента се знае, че рейсът е изпуснал завой, блъснал се е в колата, а след това в дърво. После се е движил още около 140 метра преди да спре. На място загиват трима от 27-те пътници. Един почина часове по-късно от нараняванията си.

Отсечката остана затворена за огледи заради започналото разследване. От държавната агенция „Безопасност на движението“ пуснаха съобщение, че са установени нередности.

„Първоначалният оглед показа, че има недостатъци в пътната инфраструктура и необезопасени обекти в крайпътното пространство. В хода на следствието предстои да се установят причините за възникване на тежкото произшествие, както и скоростта на движение на автобуса“, заявиха от агенцията.

Удар

Катастрофиралият автобус е превозвал група туристи, връщащи се от екскурзия в Турция. Пътували са предимно румънци. Двамата шофьори, както и част от пътниците, са турски граждани. Около 2 ч. през нощта в отсечката между селата Поликраище и Куница рейсът е изпуснал завой и се е ударил в спряна до пътя кола. Този автомобил е с нидерландска регистрация, но е шофиран от българин. В него не е имало хора. Последвал е и удар в дървото.

 

 

Делото е възложено на следователи от Националната следствена служба. Тепърва предстои да се изясняват причините за инцидента. Двамата турски шофьори са задържани за 24 часа.

Засега разследващите не коментират дали спрялата встрани от пътя кола е създала предпоставки за инцидента. Версията на турските шофьори не бе съобщена. Разследват се техните действия.

Все още не са разпитани и всички свидетели. Част от тях са в болница.

Хеликоптери

Починалите са трима румънци. По-късно в болницата в Търново почина и един турски гражданин.

 

 

Междувременно от румънска страна у нас бяха изпратени пет медицински хеликоптера с лекари, които да прегледат другите пострадали. Те кацнаха на летището в Горна Оряховица, съобщи БГНЕС. Все още не се знае дали ранените ще бъдат транспортирани.

Дежа вю

Това е втората тежка катастрофа с група чуждестранни туристи в рамките на по-малко от година у нас. През миналия ноември на магистрала „Струма“ в района на Старо село загинаха 46 души граждани на Северна Македония. Те също се връщаха от екскурзия в Турция. И тогава една от хипотезите бе, че причина за катастрофата може да е пътният участък, тъй като на мястото има паркинг за почивка, отделен с мантинела, която се появява внезапно след завой. Следствието обаче стигна до извода, че загиналият шофьор на автобуса е карал с несъобразена скорост.
 

Източник: mediapool.bg

The post След трагична катастрофа държавата откри неизправности по пътя Русе-Търново appeared first on Начало.

0
0