Четирима полицаи са с повдигнати обвинения за побоя на протестите

0

0
Четирима служители на МВР са привлечени към наказателна отговорност за полицейското насилие под колоните на Министерския съвет миналата година, съобщиха от Софийската районна прокуратура.

„По повод публикуваните видеоклипове, съдържащи кадри на „полицейско насилие“, Софийска районна прокуратура наблюдава досъдебно производство за извършено престъпление по чл.131, ал.1, т.2 във връзка с чл.130, ал.1 от НК – причиняване на телесни повреди от полицейски служители при изпълнение на службата им“, съобщават още от прокуратурата.

Оттам признават, че са имали излъчените в петък кадри: „В хода на разследването са разпитани множество свидетели, изискани и приобщени са записи от видеокамери, включително записът от камера под колоните на МС“. Новината за повдигнатите обвинения обаче идва едва, след като кадрите бяха представени публично.

Новите видеозаписи, на които се вижда как няколко полицейски служители упражняват жестокост и насилие срещу протестиращи младежи, бяха показани в петък от парламентарната временна комисия за полицейското насилие по време на миналогодишните демонстрации срещу кабинета „Борисов 3“ и главния прокурор Иван Гешев.

Хаджигенов: Намерихме записите в СДВР, никой не ми ги е дал

Председателят на временната комисия Николай Хаджигенов подчерта, че се опитва да намери записите от камерите под колоните на Министерския съвет от повече от година.

„Никой не ми е е дал записите. Издирването на тези дискове продължи почти 13 месеца. Откакто е създадена комисията вече получих съдействие на МВР и с тяхна помощ издирихме 15 диска до момента. На последната локация, която им подадох, намерихме тези дискове – в СДВР“, каза той пред БНР. 

По повод записите той обясни още:

„Това е презапис на презаписа, т.е. оригиналите на тези неща все още трябва да се съхраняват в НСО. Те са копирани още миналата година и са изпратени в СДВР за целите на прословутата дисциплинарна проверка. Дали са стигнали до прокуратурата нямам представа, но днес в-к „Сега“ дава информация, че по делото на комисар Андонов, с което той обжалва дисциплинарното си наказание, са били приложени, което означава, че прокуратурата знае за тия неща“.

Той подчерта, че записите от охранителните камери са били необходими, за да могат да се използват за целите на правосъдието. 

Евродепутати ще се занимават с полицейското насилие у нас

По-рано в неделя се разбра, че европейски депутати, част от мониторинговата група за демокрация, ще разследват миналогодишното полицейско насилие срещу протестиращи. Това ще стане по време на мисията им в България в края на септември, съобщи евродепутатът Елена Йончева.

По думите ѝ са предвидени срещи с прокуратурата и МВР, по време на които ще се изиска информация за неприемливото поведение на служителите на реда през юли 2020 г.

„Бившите управляващи от ГЕРБ, допуснали безнаказано, и по този начин насърчили, подобно поведение, би трябвало да понесат политическа отговорност. Преките участници – да бъдат наказани според законите в страната. Именно това е същността на правовата държава, която България би следвало да бъде. Неприемливо и извън всякакви демократични стандарти в държава членка на ЕС е да се допуска отминаването на случая без да се вземат мерки”, каза Елена Йончева.

Тя обяви, че ще направи всичко в нейните правомощия като европейски депутат и член на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), както и като единствен представител на България в мониторинговата група за демокрация, полицейското насилие да не остане без последствия.  

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0